Tüplü ceviz fidanı ile açık ceviz fidanı arasındaki fark tüplü ceviz fidanının kapalı olmasıdır. Tüplü ceviz fidanın kökü kapalıdır. Bildiğimiz açık fidanların aksine tüplü ceviz fidanı kapalı olarak satın alınır ve kapalı olarak ekilir.
Bu özelliği ile son yıllarda oldukça tercih edilen tüplü ceviz fidanları aşılı olarak sunulmaktadır. Ceviz yetiştirmek oldukça zorlu bir iş olduğundan tüplü ceviz fidanları farklı bir alternatif sunmakta ve ceviz yetiştirmek isteyenler için bir seçenek oluşturmaktadır.
Tüplü Ceviz Fidanı Avantajları
Tüplü fidanı avantajları arasında en önemlisi, dikim uygulamalarında yılın her zamanında bunlarla uygulama çalışmalarının yapılabilmesidir. Yani bunlar çıplak köklü fidanlarda olduğu gibi belli dikim mevsimine tabi değildirler.
- Pazarlama mevsimi ve zaman uzundur.
- Her mevsim dikim yapılabilir.
- Ambalaj ve kullanımı kolaydır.
- Satış yerinde bakımı (sulama ve gübreleme) kolaydır, gömü v.s. dertleri yoktur.
- El değiştirme esnasında az zarar görür.
- Esasen tüplü fidana karşı işçi daha ihtimamlı şekilde davranır.
- Tüpteki fidanlar aşılı olduğu için dikilen yerde 3 yıl çerisinde moral meyvesi vermesi
- Kapta/Tüpte toprağa nazaran daha hafif bir yetişme ortamı bulunduğu için topraklı fidandan daha kolay ve ucuz taşınması mümkündür.
Tüplü Ceviz Fidan Çeşitleri
Tüplü ceviz fidanları piyasada birçok çeşit halinde bulunmaktadır.
Tüplü ceviz fidan çeşitleri ;
Chandler ceviz fidanı çok tutulan bir fidandır. Chandler ceviz fidanı erken meyve verme özelliği ile bilinir. Geç donlara karşı da çok dayanıklıdır ve uzun ömürlü bir üründür.
Fernor ceviz fidanı bahar aylarının donlarına karşı dayanıklılık gösterir. Geç çiçeklenen bir üründür. Bu fidandan yetişen cevizlerin kabukları çabuk soyulur ve çok lezzetlidirler.
Fernette ceviz fidanı bir diğer tüplü fidan çeşididir. Yüksek rakımlı alanlara ekilir ve geç çiçek açar. Karasal iklimin olduğu bölgelerde daha verimlidir.
Şebin ceviz fidanı yerli ceviz fidanları arasında en verimli olan üründür. Suya ve güneşe karşı hassas olduğundan özenli bakım ister. Erken meyve veren ceviz fidanları arasında yer alır
Sitemizin ana sayfasında satışını yaptığımız tüplü ceviz fidanı çeşitlerimizi belirttik ancak piyasada bilinen ceviz fidanı çeşitlerini aşağıda bilgi amaçlı sizlere sunuyoruz.
Devamını oku...
Güneş Fidancılık olarak tüplü badem fidanı satışıda gerçekleştirmekteyiz. Satışını yaptığımız badem fidanlarının çeşitleri ve fiyatları hakkında bizleri arayarak bilgi alabilirsiniz.
Devamını oku...
ELMA İÇ KURDU
Yumuşak çekirdeklilerin (elma, armut, ayva) önemli zararlılarındandır. Elma iç kurdu cevizin en önemli zararlılarındandır.
Erginlerin gri renkli 1cm uzunluğunda kelebeklerdir. Yumurtadan çıkan larvalar ise 1 mm boyunda ve beyaz renktedir.
Erginler sıcaklık 150C yi bulduğunda yumurta bırakmaya başlar. Bir dişi kelebek yaklaşık 30-70 yumurta bırakabilir.
Zarar şekli:
Erken dönemde cevizin içine zarar verir geç dönemde ise yeşil kabuğun lekelenmesine yol açar. Yılda genellikle 2 nesil meydana getirir.
Kışı genellikle ceviz ağaç gövdesinin çatlaklarında kozalar içinde oldun larva halinde geçirir. Mayıs-Haziran aylarında birinci neslin larvaları çıkmaya başlar. Ergin dişiler cevizin meyvesine veya yaprağına yumurta bırakır. Çıkan larvalar meyvelere çiçek çukurundan girer. Giren larvalar meyvenin içine zarar verir. Zarar gören ceviz meyveleri dökülür. İkinci veya üçüncü nesil larvalar meyvelerin birbirine temas ettiği yerlerden girerler. Yeşil kabukla beslenirler. Cevizin yeşil kabuğunda lekelenmelere yol açarlar.
Mücadelesi:
Birkaç şekilde mücadele yapılabilir.
Kültürel önlemler olarak; Kurtlu ceviz meyveleri toplanır, imha edilir.
Biyolojik mücadele olarak; Trichogramma ragica, Trichogramma enecatör kullanılabilir.
Biyoteknik mücadele;
Populasyonun nispeten düşük olduğu yerlerde her ceviz ağacına bir tane cinsel çekici tuzakların asılması şeklinde olur.
Kimyasal mücadele; Tahmin ve uyarı sistemlerinden yararlanılarak mücadele tespit zamanının saptanması yararlı olacaktır. Ancak bu imkanın olmadığı yerlerde, ceviz meyvelerinin çapı 1 – 1,5 cm (misket büyüklüğünde) olduğunda, ilk kelebek çıkışı başladıktan 2 hafta sonra birinci ilaçlama başlar. İkinci ilaçlama ise 50-55 gün sonra ikinci nesle yapılır. Örneğin birinci ilaçlama Haziran başında yapıldıysa ikinci ilaçlama Temmuz sonunda yapılır.
YAPRAK BİTLERİ
Ceviz fidanlarının yapraklarında, taze sürgünlerinde ve meyvelerinde bitki öz suyunu emerek zarar yaparlar.
Erginleri yapraklarda orta damar boyunca beslenirler.
Mücadelesi:
Zarar görmüş ceviz ağacı yaprak ve dalları toplanıp yakılır. İlkbaharda artması meyve büyümesini engeller, büyüyen meyvelerin ise içi buruşuk olur.
CEVİZ BAKTERİYEL YANIKLIĞI
Bakteri yapraklarda küçük siyah lekeler oluşturur. Erkek çiçekler kararır ve kurur. Meyvede siyah lekeler oluşur. Ceviz içi de kararır ve acılaşır.
Hastalık genç dallarda veya ceviz fidanlarında kurumalara neden olabilir.
Bakteri nemli havalarda daha çok etkilidir. Nemli havalarda bakteriler ceviz yapraklarının açılan stomalarından girerler, parankima dokusuna yerleşirler.
Mücadelesi:
Hastalıklı ceviz fidanı sürgünleri kesilir, hastalıklı fidanlar çıkarılır, hastalıklı yapraklar toplanır imha edilir.
İlaçlı mücadele ise çiçekten önce ve çiçek taç yaprakları döküldükten sonra birer defa bordo bulamacı ile yapılır.
Bir ceviz yetiştiricisi için genç ceviz fidanlarında karşılaşılan genellikle ilk zarar don zararıdır. Ceviz bir çok türe kıyasla daha geç yapraklanmaktadır, fakat geç ilkbahar donlarından kaçınmak için yeterince geç değildir.
Devamını oku...
Ceviz fidan yetiştiriciliği, tohumla veya aşı ile üstün nitelikli çeşitlerin çöğürlere aşılanması şeklinde yapılır. Bugün dünyanın çoğu ülkesinde yetiştirilmekte olan ceviz, yakın tarihe kadar sadece tohumdan üretilmekteydi. Ülkemizde de aynı şekilde tohumla ceviz fidanı üretimi yaygın olarak yapılmıştır. Bilhassa karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde, binlerce aşısız ceviz fidanı yetiştirilmiş ve binlerce çöğürden (yabani), bahçeler tesis edilmiştir. Ancak belli bir süre sonra bu ceviz bahçelerinin tekrar aşı ile çeşit değiştirme işlemine tabi tutuldukları bir gerçektir. Son yıllara kadar çöğürden üretilen ceviz fidanlarının tepesi kesilerek veya ceviz aşı çakısı ile sahte aşı uygulayarak aşılı fidan diye üretip satıldığı da yaygın olarak karşılaşan bir durumdur.
Devamını oku...
Türkiye değişik iklim koşullarına sahip olması ve generatif çoğaltma alışkanlığı nedeniyle büyük bir ceviz gen kaynağına sahiptir. Soğuklara dayanıklı ceviz genotiplerinin Kuzeydoğu-Doğu Anadolu Bölgelerinin kışları çok soğuk geçen yerlerinde, hastalıklara dayanıklı genotiplerin Karadeniz Bölgesinin bol yağış alan kısımlarında kuraklığa dayanıklı genotiplerin Güneydoğu Anadolu Bölgesinin arid iklime sahip olan yerlerinde düşük soğuklama gereksinimine sahip olan genotiplerin de Akdeniz Bölgesinin kıyı şeridinde bulunması olasıdır.
Devamını oku...
Güneş Fidancılık olarak; Ceviz Bahçesi Kurma,Cevizde Çeşit Seçimi,Ceviz Fidanı Dikimi,Cevizde Toprak işleme,Cevizde Sulama, Ceviz Fidanında Gübreleme ve Ceviz Ağacı Budama işlemlerinin yapımı konusunda sizleri bilinçlendirmek istedik.
Devamını oku...
Güneş Fidancılık, aşılı ceviz ve aşılı badem fidanı üretiminde 25 yıllık bilgi ve tecrübesiyle fidan üretimine devam etmektedir ve devam edecektir. Üretim kapasitemizi her geçen yıl arttırmakla birlikte kendi alanımızda yani aşılı ceviz ve aşılı badem fidanı üretiminde kaliteli cinsleri üretiyoruz. Aşılı ceviz fidanlarımızı açık köklü ve tüplü ceviz fidanı yani torbalı ceviz fidanı şekilde üretmekteyiz. Açık köklü fidanlarımızın satışını kasım ayının 15 inden mart ayının sonuna kadar yapmaktayız. Tüplü ceviz fidanlarımızın satışını ise yılın 12 ayı yapmaktayız. Üretim yerimiz Bandırma’nın Sahil Yenice Köyü’dür tüm müşterilerimizi köyümüze, bahçelerimizi görmeye bekliyoruz.
Devamını oku...
Eğer ceviz bitkisi aşılanmadan dikilirse ürün verimi 10-15 yıl gibi çok uzun yıllar sonra başlamaktadır. Ayrıca aşısız dikilen fidanın ne tür bir meyvesi olacağı önceden kestirilemez çünkü heterazigottur.
Devamını oku...