Ceviz fidan yetiştiriciliği, tohumla veya aşı ile üstün nitelikli çeşitlerin çöğürlere aşılanması şeklinde yapılır. Bugün dünyanın çoğu ülkesinde yetiştirilmekte olan ceviz, yakın tarihe kadar sadece tohumdan üretilmekteydi. Ülkemizde de aynı şekilde tohumla ceviz fidanı üretimi yaygın olarak yapılmıştır. Bilhassa karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde, binlerce aşısız ceviz fidanı yetiştirilmiş ve binlerce çöğürden (yabani), bahçeler tesis edilmiştir. Ancak belli bir süre sonra bu ceviz bahçelerinin tekrar aşı ile çeşit değiştirme işlemine tabi tutuldukları bir gerçektir. Son yıllara kadar çöğürden üretilen ceviz fidanlarının tepesi kesilerek veya ceviz aşı çakısı ile sahte aşı uygulayarak aşılı fidan diye üretip satıldığı da yaygın olarak karşılaşan bir durumdur.
Son yıllarda, özellikle Batı ülkelerinde ve Amerika’da aşı ile ceviz fidanı çoğaltmanın önemi anlaşılmış ve ceviz yetiştiriciliği tamamen seleksiyon yoluyla doğal populasyonlar içinden seçilerek geliştirilmiş standart çeşitlerle aşılanarak yapılmaya başlanmıştır.
Ceviz fidanlarının çelikle ve doku kültürü ile çoğaltılması konusunda araştırmalar yapılmakla birlikte bu çalışmalar henüz yaygınlaşamamıştır. Ceviz fidanı yetiştiriciliği için izlenecek en iyi metot, yabani (çöğür) cevizlerin tohumlarından elde edilecek çöğürlerin standart ceviz çeşitleriyle aşılanmasıdır. Bu standart ceviz fidanı çeşitleri iklime uygunluğu ve verimine göre çeşitlilik göstermek ile birlikte yerli ve yabancı ceviz fidanları çeşitleridir.
Aşılı ceviz fidanı üretiminde standart çeşitler kadar aşı yapılacak anacın seçimi de önemlidir. Anaç, kuvvetli bir kök yapısına sahip olmalı ve hızlı gelişme göstermelidir. Verimli olmalı ve her sene meyve vermelidir. Antraknoz (Karaleke), Ceviz yanığı gibi mantari ve bakteriyel hastalıklara dayanıklı olmalıdır.